Is Mindfulness iets voor mij?

Mindfulness is er voor iedereen. Je hoeft geen fysieke of mentale problemen te hebben om er aan te beginnen. Het is ook niet zweverig, het gaat immers om jezelf, het waarnemen van je lichaam, je gedachten en gevoelens. 

De eigenschap die je traint, mindfulness oftewel opmerkzaamheid, is een gewoon menselijke eigenschap, maar één die voor veel mensen weinig ontwikkeld is. Door mindful ( aandacht vol) te zijn, ben je meer in het hier en nu, ga je minder oordelen en word je je meer bewust van jezelf, van je lichaam, je gedachten, je gevoelens en je overtuigingen.

Mindfulness

Het is écht mogelijk om jezelf stap voor stap te bevrijden uit negatieven emoties, zoals angst, stress, somberheid of uitputting. Je kunt met het beoefenen van mindfulness écht beter leren omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen die bij het leven horen. Dat kunnen grote tegenslagen zijn of kleine frustraties, dat maakt niet uit. Je hoeft ook geen ‘zwaar leven’ te hebben om met mindfulness te beginnen. Het is ook interessant en vervullend en je zult merken dat het contact met de dingen en mensen om je heen anders wordt. Je hebt veel minder nodig en dat geeft rust.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mindfulness invloed heeft op de werking van het brein. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het focussen en volhouden van aandacht, de waarneming van het lichaam, de emotieregulatie en pijnregulatie worden actiever. Van belang is wel dat het regelmatig beoefend wordt. Mindfulness is bewezen effectief ter voorkoming van depressie, vermindering van piekeren, stress en angst. Ook zijn er veel studies met een positief effect van mindfulness op chronische pijnklachten of fysieke beperkingen.

Mindfulness is in de jaren ’70 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, een arts die westerse wetenschappelijke inzichten combineerde met oosterse meditatie technieken. Hij bedacht de 8 daagse training MBSR ( Mindfulness Based Stress Reduction) . In 2002 ontstond de MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) door Zindel Segal, Mark Williams en John Teasdale , waarbij principes uit de MBSR worden gecombineerd met cognitieve elementen.

Mindfulness is geen trucje om iets weg te drukken of ergens vanaf te komen. Het helpt ook niet voor alles en vraagt discipline om vaak te oefenen. Je leert met een meer milde, accepterende houding om te gaan met de ups en downs die bij het leven horen. Dat ís leven!

Wat kan het regelmatig beoefenen van Mindfulness je brengen?

 • meer in het hier en nu zijn waardoor meer rust in je hoofd
 • minder piekeren
 • afstand nemen van gedachten
 • minder oordelen
 • meer accepterend zijn wanneer het even tegenzit
 • minder stress
 • beter slapen
 • minder last van pijn
 • vergroten van bewegingsmogelijkheden
 • meer tevredenheid
 • krachtiger en prettiger leven.

Studio Mindful & Meer

J.M. den Uylstraat 328
9728 RK Groningen
06 2009 31 41
info@studiomindfulenmeer.nl
Kvk: 82190178

De studio in het kort

Mijn training is praktisch, logisch en niet zweverig. We gaan niet veel praten;  wel veel doen, ervaren en bewust worden.

Over mij